عنصر کلسیم برای ادامه رشد، شادابی و ماندگاری گیاه بسیار ضروری است. لذا در ادامه به معرفی عواملی که باعث کمبود کلسیم در خاک می شود و راه های افزایش کلسیم گیاه چیست را بررسی می کنیم. همچنین به شما پاسخ می دهیم که آیا قرص کلسیم برای گیاهان آپارتمانی مناسب است یا خیر؟
آیا قرص کلسیم برای گیاهان آپارتمانی مناسب است یا خیر؟
در ابتدا سوال خیلی از شما اول پاسخ می دهیم. به طور کلی مکمل ها به گیاهان شما کمک نمی کنند. در واقع قرص کلسیم برای مصرف انسان طراحی شده اند. از این رو حتی می توانند به گیاهان و حیوانات اطراف نیز آسیب برسانند. به همین دلیل استفاده از قرص کلسیم را برای گیاه آپارتمانی توصیه نمی کنیم.
بنابراین در ابتدا باید بررسی کنید که آیا گیاه دچار کمبود کلسیم است یا خیر. سپس از طریق روش های خانگی و غیره که در ادامه می گوییم می توانید مشکل گیاه آپارتمانی خود را حل کنید. چرا که این رویکردهای خیلی بهتر از استفاده از قرص های کلسیم می باشد.
عوامل کمبود کلسیم در گیاه
- کلسیم جز عناصری است که در خاک غیرمتحرک است. این عنصر عموما با کمک جریان تعرق گیاه جابجا می شود. از این رو هر عاملی که موجب کاهش تعرق گیاه شود ممکن است باعث بروز کمبود کلسیم در گیاه شود.
از این رو اگر خاک گلدان شما شنی و سبک باشد (ظرفیت نگهداری آب در خاک شنی کمتر است) و فاصله بین دو آبیاری در گیاه بیش از اندازه باشد، خاک مدت زمان طولانی را خشک خواهد بود که ممکن است باعث بروز علائم کمبود کلسیم در گیاه شود. - بالا بودن سطح آمونیوم یا خاک اسیدی و شور نیز ممکن است باعث کاهش یا عدم جذب کلسیم توسط گیاه شود.
- رطوبت بالای اطراف گیاه نیز می تواند باعث کاهش عمل تعرق و در نتیجه کاهش جذب کلسیم در گیاه شود.
- یکی دیگر از عواملی گیاه ممکن است دچار کمبود کلسیم شود، فقدان یا فقر کلسیم در خاک می باشد.
علائم کمبود کلسیم در گیاه
علائم کمبود کلسیم در گیاه باعث ایجاد نکروز در حاشیه برگ های جوان و پیچ و تاب خوردن و بدشکل شدن برگ ها می شود. در نتیجه باعث از بین رفتن برگ های جوان و نوک ریشه می شود. به صورت کلی کمبود کلسیم بیشتر بر روی برگ های جوان تاثیر می گذارند. زیرا برگ های بالغ تر به اندازه کافی کلسیم را در بافت های خود ذخیره کرده اند. در نهایت می توان گفت کمبود کلسیم در گیاه باعث کاهش قد گیاه، گره های کمتر و سطح برگ کوچک تر می شود.
نقش و عملکرد کلسیم در گیاه چیست؟
- کلسیم باعث تحریک سلولها و تقسیمات سلولی می شود
- کلسیم در افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماری ها، شکستگی و صدمات نقش به سزایی دارد
- کلسیم مناسب در میوه باعث افزایش کیفیت محصول و افزایش طول دوره نگهداری در انبار می شود
- کلسیم با کمک به تنظیم روزنه ها و بهبود عملکرد غتوسنتز سبب افزایش رشد گیاهان شما خواهد شد.
- وجود کلسیم کافی در گیاه باعث می شود گیاه در برابر تنش های محیطی از جمله گرما مقاومت بالایی نشان دهد.
- کلسیم جذب آمونیوم ، پتاسیم و فسفر را افزایش می دهد
- همچنین کلسیم استفاده از نیتروژن را کارآمدتر می کند ، که باعث بهبود اقتصاد تولید و کاهش آلودگی نیتروژن در محیط می شود.
راه های افزایش کلسیم در گیاهان آپارتمانی
در ادامه به معرفی روش هایی که می تواند باعث افزایش جذب کلسیم توسط گیاه و رفع علائم کمبود کلسیم در گیاه می شود را بررسی می کنیم:
1- کنترل طبیعی کلسیم برای گیاه
همان طور که می دانید پوست تخم مرغ منبع عظیمی از کلسیم می باشد. لذا یکی از روش های خانگی افزایش کلسیم گیاه درست کردن مخلوط پوست تخممرغ خردشده با یک اسید ضعیف مثل سرکه است. حتی برخی از باغداران پوسته تخم مرغ را به همراه نهال گوجه فرنگی خود می کارند تا کلسیم را به خاک اضافه کنند و از پوسیدگی انتهای شکوفه جلوگیری کنند.
از جمله مواد دیگری که سرشار از کلسیم می باشد: سنگآهک، آرد بازالت، آهک سوخته، دولومیت، گچ است. همچنین، در صورتی که خاک گلدان بیش از حد سبک است می توانید جهت بهبود ظرفیت نگهداری آب در خاک از مواد طبیعی همچون کودها و کمپوست نیز استفاده نمایید.
2- استفاده از کوهای نیتروژن در اوایل کاشت
بهتر است در اوایل تشکیل گیاه و میوه از کود نیتروژن استفاده نشود. زیرا این کار باعث می شود که رقابت بین عناصر دیگر رخ ندهد. در نتیجه کلسیم راحت تر در دسترس گیاه قرار خواهد گرفت.
3- کاربرد کودهای شیمیایی کلسیم دار:
کودهای کلسیم دار مانند کربنات کلسیم، سولفات کلسیم و همچنین کودهای مایع حاوی کلسیم مانند نیترات کلسیم مایع به خصوص در مراحل رشد گیاه می تواند بسیار مفید باشد.
علیپور
سلام متوجه نشدم رطوبت دوست هست یاخیر