تکثیر گلهای آپارتمانی می تواند آسان و یا خیلی سخت باشد. در واقع روش های متنوع و گوناگونی جهت تکثیر گیاهان وجود دارد. در این مقاله سعی کردیم رایج ترین و آسان ترین روش ها را به شما آموزش دهیم.
روشهای تکثیر انواع گیاهان آپارتمانی
- خواباندن
- پاجوش
- گیاهچه
- قلمه
- تکثیر با استفاده از پیاز گیاه
- تکثیر با استفاده از روش پیوند زدن
1- روش تکثیر خواباندن
روش تکثیر خوابانیدن بیشتر در گیاهان رونده و خزنده دارای ساقه های نرم هستند استفاده می شود. اما در این روش ریشه دهی بسیار زمان بر است. برای تکثیر به روش خوابانیدن باید در بهار و تابستان اقدام کرد. بنابراین ساقه قوی از گیاه را انتخاب کرده و با کمک یک قطعه سیم یا سنجاق سر که U شکل است ساقه را در کمپوست مخصوص قلمه و بذرکاری قرار دهید.
بهتر است جهت ریشه دهی سریع تر بخشی از ساقه که در زیر خاک قرار دارد را خراش دهیم. وقتی ساقه های خوابانده شده ریشه دهند پس از مدتی جوانه های کوچکی بر روی ساقه ها رشد خواهد کرد که در آن موقع می توان قسمت خوابانده شده را از گیاه مادر جدا کرد و گلدان جدیدی کاشت. به یاد داشته باشید که می توانید به طور همزمان چند ساقه قوی از گیاه مادر را به این روش در خاک خوابانید.
2- پاجوش
در بعضی از گیاهان در کنار ساقه اصلی گیاه کوچکی رشد می کند که به آن پاجوش می گویند. در واقع پاجوش به ساقه چسبیده است. حال اگر پاجوش ریشه دار باشد می توانید آن را جدا کرده و در گلدان مخصوص بذرکاری و قلمه کاری قرار دهید.
در گیاهان دارای غده نیز باید غده های کوچک را از مادر جدا کرده و در گلدان بکارید. سپس این غده ها بعد از یک تا دو سال ریشه خواهند داد.
3- روش گیاهچه
برخی گیاهان مانند گل آپارتمانی عنکبوتی در انتهای ساقه خود گیاهچه هایی را به وجود می آورند. حال تکثیر این گیاهان بسیار ساده می باشد. گیاهچه ها را در کمپوست مخصوص بذر قرار دهید و وقتی ریشه دار شدند آن را از گیاه مادر جدا نمایید و در گلدان جدید بکارید. با قرار دادن گیاه در گلدان جدید گیاه تازه ای به وجود خواهد آمد.
4- قلمه زدن گیاه
قلمه زدن یکی از رایج ترین روش های تکثیر گیاهان آپارتمانی است. بعضی از گیاهان آپارتمانی را می توان از طریق ساقه قلمه زد. اما برخی دارای ساقه نمی باشند و می توان از طریق برگ قلمه زد.
قلمه زدن با برگ یکی از ساده ترین روشهای قلمه زنی می باشد. با این روش می توان بسیاری از گلهای آپارتمانی همچون انواع پتوس، برگ بیدی، برگ انجیری، شفلرا، بگونیا، قاشقی، دیفن باخیا، ، فیتونیا، بنفشه آفریقایی ، از طریق برق قلمه زد.
برای قلمه زدن برگ سالم و قوی گیاه را انتخاب نمایید و با وسیله تیزی مثل کاتر آن را از گیاه مادر جدا کرده و در آب قرار دهید تا گیاه ریشه دهد. بهتر است ظرف را در جایی قرار داد که دارای نور ملایمی باشد. پس از ظهور ریشه گیاه را در گلدان جدید که حاوی خاک کوکومیت و پیت ماس می باشد، بکارید. هنگام جدا کردن برگ از ساقه حتما دقت کنید حداقل یک گره بر روی ساقه همراه با برگ باشد تا حتما عمل جوانه زنی صورت بگیرد.
5- تکثیر از طریق پیاز
برخی از گیاهان مانند گل لاله و سوسن را باید از طریق پیاز تکثیر نمود. با کاشت پیاز در خاک هر سال در کنار پیاز اصلی، پیازهای جدیدی تشکیل می شود. هر یک از این پیازها قادر است تا گیاه جدیدی را ایجاد کند. برخی از این پیازچه ها به دلیل کوچک بودن در سال اول گل نمی دهند و در سال دوم گل خواهند داد.
برخی از گیاهان مانند گل لاله که فصلی هستند. پس از پژمرده شدن پیاز آن را می توان در یخچال نگهداری کرد و سال بعد مجددا اقدام به کاشت آن کرد.
6-تکثیر با استفاده از روش پیوند زدن
پیوند زدن نیز یکی از روش های تکثیر می باشد. به این صورت که یک گیاه را بر روی گیاه دیگر که پایه نامیده می شود، بکارید. این روش به دفعات برای کاکتوس ها و گل رز به کار می رود. با این روش پس از مدتی محل پیوند به هم جوش می خورد و به صورت یک گیاه مستقل رشد خواهد کرد.
چند نمونه از تکثیر گیاهان آپارتمانی
1- تکثیر کراسولا خرفه:
یکی از روش های تکثیر کراسولا خرفه قطع کردن ساقه جوان این گیاه به طول تقریبا 7 سانتی متر است. سپس برگ ها قسمت پایین را جدا کنید. سپس این قسمت را در خاکی سبک با مخلوط خاک باغچه، خاک برگ و ماسه قرار دهید. سعی کنید در روز های اول آبیاری کمتر باشد. از روش های دیگر تکثیر خرفه از طریق بذر و برگ می باشد.
2- تکثیر سینگونیوم:
تکثیر گیاه سیگونیوم بسیار ساده و آسان می باشد. برای تکثیر این گیاه آپارتمانی پرفروش کافی است قلمه ساقه را از گیاه اصلی جدا کنید. سپس آن را در آب و در محیطی با نور ملایم قرار دهید تا گیاه ریشه دهد. بعد از ظهور ریشه گیاه را به خاک منتقل کنید.
3- تکثیر دراسنا
تکثیر گیاه دراسنا از طریق قلمه انجام می گیرد. جهت قلمه زنی باید قلمه ساقه قدیمی دراسنا را در اواخر زمستان در خاک بکارید. همچنین این گیاه آپارتمانی را می توان از طریق کشت بذر و خوابانیدن شاخه در بهار نیز تکثیر نمود.
4- تکثیر برگ انجیری
برای تکثیر گیاه برگ انجیری باید از طریق روش قلمه زدن، شاخه های قوی را جدا کرد و در داخل آب قرار داد تا ریشه دهند. پس از ریشه دهی گیاه را در گلدان های کوچک و مخلوطی از خاک برگ، کوکوپیت و پرلیت قرار دهید.
نکاتی برای حفظ شادابی گیاهان آپارتمانی
- دائما به دنبال تعویض بی مورد گلدان گل نباشید. چون با هر بار تعویض به گیاه شوک وارد می شود.
- برای رشد بیشتر سعی نکنید از هر کودی برای گیاه استفاده کنید.
- سعی کنید دمای مطلوب برای گیاهان آپارتمانی خود فراهم کنید.
- هنگام سم زدن به گیاه حتما طبق دستورات درج شده بر روی بسته بندی پیش بروید.
- گلهای آپارتمانی حساس هستند بنابراین بهتر است خاک استریلیزه و بسته بندی از گلفروشی ها تهیه کنید.
- از کوددهی زیاد به گیاهان خود بپرهیزید.
- دفعات آبیاری نباید زیاد باشد. حتما قبل از آبیاری خاک گیاه را تا عمق 2 سانتی متری بررسی کنید که خشک باشد.
- هنگام مشاهده آفات گیاهی سریعا اقدام کنید تا سایر بخش های گیاه دچار بحران نشوند.