آبیاری قطره ای
معرفی پروژه آبیاری قطره ای
همانطور که میدانیم آب یک منبع طبیعی اما محدود در طبیعت است و با افزایش گرما و آلودگیها هر ساله از میزان آن در جای جای کره زمین کاسته میشود و با درصد خشکسالی بیشتری روبرو خواهیم شد. بنابراین لازم است در هر زمینهای در مصرف آن صرفه جویی کرد. یکی از محلهای پرمصرف آب از گذشته تابحال زمینهای کشاورزی است. اما خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی و ابداع سیستم آبیاری قطرهای میتوان تا حدودی زیادی این مشکل را مرتفع کرد.
سیستم آبیاری قطره ای
سیستم آبیاری قطره ای همانند تمامی روشهای آبیاری دقیق، محبوبیت زیادی بین باغبانان و پرورشدهندگان محصولات باغی دارد. آبیاری قطرهای ایدهآلترین روش برای آبیاری باغات در شرایط کم آبی و محدودیتهای آبی بالاست. همچنین این از آبیاری قطره ای در طراحی فضای سبز، روف گاردن، دیوار سبز و بسیاری از محوطه سازی ها استفاده می شود.
از مزایای اجرای سیستم آبیاری قطرهای میتوان به تامین دقیق نیاز آبی و آبیاری محصول باغی با کمترین تبخیر و تعرق، تحویل آب آبیاری در محل مورد نیاز محصولات، سهولت رساندن مواد مغذی و کودها و همچنین کاهش مصرف این مواد در باغات، کاهش علفهای هرز و … اشاره کرد.
تمامی این ویژگیها و مزیتهای بسیار دیگر، تنها با اجرای سیستم آبیاری قطرهای حاصل میشود. بنابراین جای تعجب نیست که روز به روز تمایل و اشتیاق باغداران برای اجرای این روش در باغات بیشتر شود.
صفر تا صد آبیاری قطره ای
در این روش با استفاده از روزنهها یا قطره چکانهایی آبیاری به بهترین و به صرفهترین نحو ممکن انجام میشود. همچنین گیاهان دیگر با استرسها و تنشهای کم آبی و یا آبدهی زیاد روبرو نمیشوند. در نتیجه شاهد بیشترین راندمان و افزایش محصول خواهیم بود.
وسایل لازم برای آبیاری قطرهای
- لوله ها شامل لوله های اصلی و لولههای عبور آب و لوله های فرعی یا لترال
- پمپ آب یا همان منبع آب اصلی
- قطره چکانهای آبیاری
- شیرهای کنترل فشار آب
- سیستم بک واش
- فیلترها که شامل فیلترهای شنی ، دیسکی و توری میشود.
نقشه طراحی آبیاری قطره ای
برای طراحی و اجرای ابیاری قطرهای در یک باغ یا زمین کشاورزی در نظر داشتن فاکتورهایی مانند جنس خاک، شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه، نوع گیاه مورد نظر جهت کاشت، میزان و منبع آب موجود و نکات کاشت الزامی است. اما قبل از هر کاری باید نسبت به داشتن یک شمای کلی از طراحی سیستم آبیاری قطره ای داشت که اینکار با ترسیم نقشه انجام میشود. در نقشهها و طرحهای آبیاری قطرهای مکان رد شدن لوله های ابرسان و محل ساخت جادهها و منبع و چاه آب و دیگر تاسیسات ترسیم شود.
روش محاسبه آبیاری قطره ای
محاسبه مقدار آب مورد نیاز گیاه دارای یک فرمول ساده به نام ETc است. برای بدست آوردن این مقدار برای میزان تعرق و تبخیر گیاه ET را ضربدر میزان آب مصرفی گیاه Kc کرد. توجه داشته باشید oET با داشتن اطلاعات هواشناسی مانند دما، رطوبت و میزان سرعت باد بدست میآید.
ETo*Kc=ETc
مدت زمان آبیاری قطره ای
مدت زمان آبیاری بستگی به قطره چکانها ، لوله ها و گیاه دارد. اما چیزی معمول است با توجه شتشویی خاک و حمل مواد معدنی داخل خاک توسط آب معمولا آبیاری 1.5 تا دو ساعت زمان خواهد برد و سه روز فاصله بین هر آب دهی در گرفته میشود تا گیاه در تنشها و استرسهای آبی قرار نگیرد.
نقشه لوله کشی قطره ای درختان
همانطور که ذکر شد برای تعیین قرارگیری لوله ها المان های مهمی در طراحی یک نقشه دخیل است. برخی از روشهای لوله کشی شامل موارد زیر میشود.
- روش لوله کشی یک طرفه و دو طرفه
- روش لوله کشی نواری یا تیپ
- روش لوله کشی قطرهای کوزهای یا سفالی
- روش لوله کشی loop یا حلقهای
- روش لوله کشی زیر سطحی
آبیاری قطرهای درختان کهنسال
از جمله فاکتورهای مهم در آبیاری قطرهای درختان توجه به سن درخت است زیرا هر چه درخت سن کمتری داشته باشد با توجه سرعت رشد و شکوفایی بیشتر نیاز به آبیاری بیشتری دارد و اگر سن بیشتری داشته باشد جزو درختان پیر و کهنسال باشد نیاز به آبیاری کمتری دارد. البته باید این نکته را هم به یاد داشته باشید که جنس خاک در نگهداری آب و اینکه در کدام فصل سال هستیم نیز در میزان آبیاری بسیار موثر است.
آبیاری قطره ای بدون پمپ
آبیاری قطره بدون پمپ یا ثقلی از روشهای محبوب و تازه کشف شده است که در آن بجای از استفاده از پمپ آب و فشار تامین شده توسط پمپ از اختلاف سطح آب که بین یک تا سه متر میرسد در ابتدا و انتهای زمین یا باغ مورد نظر استفاده میشود و انرژی تولید شده خود نقش فشار آب را ایفا میکند. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که این تغییر در ارتفاع از کجا به وجود می آید. در جواب باید خاطر نشان کرد با قرار دادن یک مخزن با حجم زیاد در ارتفاع بالاتر از زمین فشار آب مورد نیاز ایجاد میشود.
فواید آبیاری قطرهای:
- صرفه جوبی و بهینه سازی در مصرف آب
- با توجه به فشار آب پایین و نقطهای، خاک کمتری شسته شده و مواد معدنی کمتری از بین میرود و کیفیت خاک از دست نرفته و دچار فرسودگی نمیشود.
- جلوگیری از تکثیر زیاد علفهای هرز
- قابل اجرا در زمینهای دارای شیب
- با توجه به نفوذ آب به سطوح پایینتر تبخیر آب کاهش میابد.
- کاهش شوری و نمک آب و مضرات آن