ساختار چمن کاری حیاط و باغ به شدت بر روی محوطه سازی اثر دارد و تاثیر بسیار زیادی بر روی زیبایی و کارایی آن می گذارد. شما برای زیبا تر کردن حیاط خود می توانید از چمن های مصنوعی یا طبیعی، طراحی کاشت گل در باغچه، آبنما، سنگ فرش، ساختن آلاچیق و حتی کاشتن درختان زینتی نیز استفاده کنید.
مراحل چمن کاری حیاط و باغ
مراحل کاشتن چمن چند بخش ساده اما بسیار مهم دارد، اگر این مراحل را به درستی انجام دهید، نتیجه بسیار خوبی می گیرید.
پخش کردن بذر
اولین گام مهم که حتما باید توجهتان به میزان پخش آن باشد، بذر چمن در چمن کاری حیاط و باغ است. در ابتدا شما بذر چمن را بر روی قسمتی از زمین که می خواهید چمن در آن جا رشد کند، بریزید.
نکته مهم این است که باید در همه جا به صورت یکنواخت این بذر ریخته شده باشد تا شما بتوانید چمن یکدستی تحویل بگیرید. این کار را می توانید هم با دست و اگر زمین بسیار بزرگ است هم با ماشین مخصوص آن، انجام دهید.
کوددهی
بعد از یکنواخت ریختن بذر چمن، نوبت به کوددهی آن می رسد. برای انجام این کوددهی یا مالچ پاشی شما می توانید از دست کمک بگیرید یا اگر زمین بزرگ بود از ماشین آلات مخصوص این کار استفاده کنید.
اگر می خواهید که دستی کار کنید، ابتدا کود دامی پوسیده و مواد عالی مانند پیت موس را تهیه کنید و سپس به صورت یکسان روی سطح خاک پخش نمایید.
حواستان باشد که این کار را به بهترین شکل انجام دهید؛ زیرا این مرحله به بذر ها کمک می کند تا رشد بهتری داشته باشند و خاک را نیز مرطوب نگه می دارد. حتما جهت خرید کود از فروشگاه های معتبر خریداری نمایید تا حاوی بذر گیاهان هرز نباشد.
صفر تا صد کاشت چمن
همان طور که در بالا گفته شد چمن کاری حیاط و باغ یکی از بخش های مهم در محوطه سازی به شمار می آید؛ و معمولا از آن به عنوان یک پس زمینه زیبا برای کاشتن گل ها و کاشتن درختچه های زیبا و زینتی استفاده می شود.
نکته بسیار مهمی که حتما باید به آن توجه کرد این است که نوع چمن بسته به شرایط آب و هوایی کاملا متفاوت است. یعنی باید زمان کاشتن بذر چمن را متناسب بالا آب و هوای آن منطقه و بهترین فصل آن (اینکه سردسیر باشد یا گرمسیر) انتخاب کرد تا بهترین نتیجه را به دست آورد.
برای اینکه دانه های چمن خوب به خاک بچسبند و تماس محکمی داشته باشند، باید کل سطح زمین را با غلتک صاف کنید. بهتر است از غلتکی استفاده کنید که تا نیمه با آب پر شده، چون وزن مناسب تری دارد. اول دور تا دور زمین یا همان حاشیه ها را غلتک بزنید و سپس کل زمین رو به ترتیب و با دقت غلتک بزنید.
بعد از انجام این کار، نوبت به یکی از مراحل به شدت حساس و مهم می رسد؛ یعنی آبیاری چمن حیاط و باغ. در زمان اولی که بذر ها را آبیاری می کنید، بسیار مهم است که آب به اندازه کافی به عمق خاک رسیده باشد، یعنی حداقل 15 تا 18 سانتی متر در خاک نفوذ کرده باشد.
سعی کنید آبیاری را آرام انجام بدهید تا دانه ها جا به جا نشوند یا گل ایجاد شود. ممکن است چمن شم نیاز داشته باشد که در هفته چند بار آبیاری آن هم با فاصله انجام شود تا خاک کاملا خیس شود و مرطوب بماند.
بعد از این کار کافی است تا از این پس فقط سه سانت از خاک مرطوب بماند. اگر می خواهید که چمن شما خراب نشود، بهترین کار این است که حتما حواستان به رطوب بذر خود باشد، زیرا اگر در مواقع جوانه زنی خاک خشک شود، دانه ها از بین می روند.
زمانی که چمن ها شروع به سبز شدن کردند، می توانید برای آبیاری را کمی سبک تر کنید و به صورت یک روز در میان آب بدهید. حدود چهار تا شش هفته بعد از جوانه زنی هم دوران کوددهی مکی باشد. جهت انجام انواع آبیاری همچون آبیاری قطره ای می توانید با کارشناسان باغبانی ما در ارتباط باشید.
فعالیت های مربوط به زمین قبل از چمن کاری
آماده سازی زمین برای کاشت چمن یکی از مهم ترین و حساس ترین قسمت ها به شمار می آید. اگر این مرحله به درستی و با تمام حساسیت انجام شود، نتیجه نایی قطعا یک چمن یکدست و سبز خواهد بود.
تمیز کردن زمین
اولین کاری که شما باید قبل از هر فعالیتی دیگری انجام بدهید، تمیز کردن زمین آن هم به صورت کامل و دقیق است. یعنی تمامی علف های هرز، بقایای گیاهان خشک شده، سنگ ها و کلوخه ها را جمع کنید.
حتی اگر از قبل بر روی این زمین درختکاری یا چمن کاری انجام شده بود، باید تمامی بقای این گیاهان را بردارید. ( از ساقه و ریشه گرفته تا گلبرگ هایش).
شخم زدن زمین
زمانی که زمین را به طور کامل تمیز کردید، پس بهتر است برای بررسی خاک، آن را به صورت عمیق با دستگاه های مخصوص شخم بزنید. شخم زدن باعث می شود تا خاک زمین شما نر شود و هوا بین دانه های خاک جریان پیدا کند.
این هوا دهی برای رشد ریشه های تازه چمن بسیار مهم است. زیرا ریشه ها برای رشد بهتر نیاز به اکسیژن بالا دارند؛ پس بهتر است خاک را بین 20 تا 30 سانتی متر زیرورو کنید.
اصلاح کردن خاک و یکنواخت سازی
بعد از شخم زدن خاک، نوبت به بررسی کیفیت آن می رسد. اگر خاک خیلی سفت یا خیلی سبک باشد، بهتر است کمی مواد کود پوسیده خاک و برگ و یا پیت موس را به آن اضافه کنید.
این کار باعث می شود تا خاک آب را بهتر نگه دارد و سبک تر نیز بشود. سپس برای اینکه ریشه چمن ها بتوانند تنفس کنند، با استفاده از چنگک های باغبانی، چکش گل یا حتی بیلچه می توانید روی خاک ترک هایی برای رسیدن اکسیژن به قسمت پایین ایجاد کنید.
صاف و هموار کردن زمین
بعد از انجام تمام مراحل بالا، نوبت به صاف کردن کامل سطح زمین می رسد. این مرحله بسیار مهم است، زیرا اگر خاک شما پستی و بلندی داشته باشد، در زمان آبیاری، آب در داخل چاله ها قرار می گیرد و آن ناحیه را خراب می کند.
شما می توانید با استفاده از یک تخته چوب یا غلتک باغبانی روی زمین بکشید و سطحش را یکدست کنید. اگر غلتک ندارید، می توانید حتی با پشت بیل یا حتی پا این کار را انجام دهید. تمامی روش های بالا به عنوان روش کاشت چمن در حیاط خانه نیز بکار می رود.
زمان کاشت چمن در باغچه
اگر در مناطق گرمسیری هستید، بهترین تایم برای کاشتن چمن، اواخر فروردین است. زیرا در ابتدای سال ممکن است بخاطر سرمای بهار، شما نتوانید چمن خوبی تحویل بگیرید.
اما اگر از نظر آب و هوایی مشکای ندارید و کمبود آب نیز وجود ندارد، اوایل تابستان نیز تایم مناسبی است. کاشت چمن در پاییز بخاطر وجود سرما و باران پیشنهاد نمی شود.
همچنین بهترین زمان کاشت چمن در مناطق سردسیر، در اوایل تابستان یا اویل پاییز است. علاوه بر این موضوع، پیشنهاد می شود تا بذر خود را در صبح زود یا عصر که باد وجود ندارد، بکارید.
مدت زمان رشد بذر چمن
دمای مناسب هوا برای رشد بذر چمن، حداقل باید 21 درجه سانتی گراد باشد. جوانه زنی بذر چمن ها معمولا 10 روز زمان می برد و اگر می خواهید تا به پوشش کامل زمین برسد و قسمت های مشخص شده کاملا سبز شود، پس باید بین 5 تا 7 هفته صبوری کنید.