حتما اگر به نگهداری گل و گیاه علاقه مند هستید کنجکاو علت رویش قارچ چتری در گلدان و راه های از بین بردن قارچ چتری در گلدان هم هستید. نام گذاری این نوع قارچ به دلیل شکل ظاهری این گیاه به چتر است. قارچ ها تاثیرات مختلف در محیط اطراف ما و طبیعت دارند. بعضی از آنها خوراکی، بعضی سمی و کشنده و بعضی باعث بیماری می شوند. به طور کل قارچ چتری در دسته قارچ های خوراکی است اما ممکن است شبیه به گونه های سمی باشد.
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید قارچ ها نه گیاه هستند نه جانور و در دسته ی یوکاریوت قرار می گیرند و شامل مانند مخمرها و موجوداتی مثل کپکها و قارچ های چتری میشوند. برای آنکه بدانید برای از بین بردن قارچ گل چه باید کرد ؟ در ادامه همراه ما باشید.
قارچ ها درچه محیطی رشد می کنند
قارچ های چتری معمولا در محیط مرطوب و معتدل رشد می کنند. از بارزترین ویژگی ظاهری آنها به داشتن کلاهک، پایه و گوشت می توان اشاره کرد. به طور کلی رطوبت بیش از اندازه خاک برای رشد گونه های مختلف قارچ مناسب است.
قارچ چتری گلدان سمی است
ممکن است شما هم شاهد رشد قارچ چتری در گلدان خود بوده باشید و به سوال اینکه آیا قارچ های چتری گل سمی هستند، شک کنید. در پاسخ باید جواب قطعی بله داد و اضافه کرد از مهم ترین دلایل بیماری و از بین رفتن گیاهان رشد قارچ چتری در گلدان است.
آیا می دانید برای از بین بردن قارچ گل چه باید کرد ؟ شما می توانید با اقدامی به موقع از آسیب به گیاه و جلوگیری از کند شدن رشد گیاه جلوگیری کنید. الیته باید به این نکته دقت و توجه کافی داشته باشید که سرعت رشد قارچ ها بسیار بالاست و در زمان بسیار کوتاهی ریشه گیاه را پوسانده و باعث مرگ گیاه می شوند پس در مبارزه با آنها به هیچ وجه نباید هیچ تعللی کرد. جهت جلوگیری از مرگ گیاه باید از بهترین قارچ کش برای پوسیدگی ریشه گیاهان آپارتمانی استفاده کرد.
علت روییدن قارچ چتری در گلدان
همانطور که قبلا اشاره شد، مهم ترین عامل رویش قارچ چتری در گلدان رطوبت بالا، تهویه ناکافی و وجود مواد آلی تجزیه پذیر در خاک است که محیط مناسبی برای رشد قارچها فراهم میکند. در ادامه به بررسی هر یک از عامل ها می پردازیم:
- نور ناکافی برای گیاه
- عدم گردش هوای خاک گلدان
- رطوبت زیاد خاک
- کود دادن افراطی و بیش از نیاز گیاه
1- نور ناکافی برای گیاه
محیط های کم نور و تاریک بستری بسیار مناسب برای رشد قارچ است. اگر قصد دارید گیاهی را به مدت زیاد در گلدان نگه دارید حتما از میزان نور کافی که به گیاه می رسد اطمینان حاصل کنید.
2- عدم گردش هوای خاک و زهکشی ضعیف خاک
گردش هوای کم، یکی از مهمترین علت رویش قارچ چتری در گلدان است که خاک محیط را مساعد رشد قارچ چتری می کند. فضای روی خاک گلدان نباید پوشیده از گیاه باشد حتما فرصتی را برای گردش هوای خاک فراهم کنید. می توانید گیاه را در معرض هوای تازه قرار دهید و یا اینکه اگر بصورت حرفه ای قص پرورش گل دارید از تهویه های صنعتی استفاده کنید.
3- رطوبت زیاد خاک
همانطور که قبلا هم اشاره شد رطوبت خاک عامل اصلی رشد قارچ چتری در گیاهان است. کنترل رطوبت خاک و آبیاری با توجه به نیاز گیاه و آبیاری قسمت انتهای گلدان می تواند از رشد قارچ چتری جلوگیری کند.
4- کود دادن افراطی و بیش از نیاز گیاه
کود دادن راه منطقی واصولی برای رساندن مواد مغذی در گیاه است اما آگاه باشید قارچ های چتری هم از همین مواد مغذی استفاده می کنند پس کود دادن افراطی باعث رشد چند برابر قارچ در گلدان شما می شود. استفاده از کود متنایب با نوع گیاه و طریقه درست کود دادن روشی پیشگیرانه به شمار می رود.
روش های پیشگیرانه رشد قارچ چتری در گلدان
رعایت اصول زیر هم می تواند به عنوان روش های پیشگیرانه علت رویش قارچ های چتری در گلدان تلقی شود:
- استفاده از چسبهای زرد مخصوص گیاهان
- پوشش سطح خاک گلدان
- نگهداری خاک گلدان اضافه در ظروف دربسته
- تعویض دورهای خاک گلدان
- کنترل رطوبت خاک گلدان
- آبیاری قسمت انتهای گلدانتری در گلدان
- حذف پسماند های گیاهی
تفاوت سموم سیستمیک و غیر سیستمیک
برای درک بهتر تفاوت سموم سیستمیک و غیر سیستمیک ابتدا می بایست کمی با مفهوم این دو آشنا شد.
سموم دفع آفات سیستمیک
سموم دفع آفات سیستمیک سمومی هستند که خذب گیاه شده و در تمام بافت آن پخش شده و به ساقه، برگ، ریشه و میوه یا گل گیاه رسیده و جا به جا می شوند. این سموم در آب حل می شوند، بنابراین به کمک آب در سرتاسر گیاه پخش می شود و حتی وارد جریان شیره ی گیاهی شوند. این نوع سم از گیاه را از داخل محافظت کرده و خصوصا برای آفاتی که از گیاه تغذیه می کنند بسیار توصیه می شود.
آفت کش های غیر سیستمی:
آفت کش های غیر سیستمی روی همان سطحی که می ریزید باقی می مانند و جا به جا نمی شوند بنابر این بعد از آبیاری نیاز به تکرار و استفاده مجدد از سم وجود دارد همچنین محافظتی از داخل گیاه به عمل نمی آورند. این نوع سم مناسب کنترل حشراتی هستند که از شیره ی گیاهان تغذیه می کنند.
در نتیجه مهم ترین تفاوت سموم سیستمیک و غیر سیستمیک در ماندگاری این سموم در سطوح و اجزای گیاه است.
مزایای استفاده از سموم سیستماتیک
از مزایای استفاده از سم سیستماتیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اثر بخشی بالا
- ماندگاری
- روش استفاده راحت
معایب استفاده از سموم سیستماتیک
- آلودگی محیط زیست
- مقاومت آفت گیاه
- ضرر برای زنبور عسل و سایر گرده افشان ها