جمع شدن برگ گیاه شمعدانی ممکن است به دلایل مختلفی باشد، اما علت اصلی آن معمولا نیاز گیاه به منظور محافظت از خود در برابر شرایط نامساعد محیطی است. برای مثال، در شرایطی که درجه حرارت آفتاب بسیار بالاست، گیاه شمعدانی ممکن است برگهای خود را جمع کند تا سطح اتلاف آب از برگها کاهش یابد و به این ترتیب از خشک شدن برگهایش جلوگیری کند. همچنین، در شرایطی که نور کافی برای گیاه فراهم نمی باشد، گیاه شمعدانی ممکن است برگها را جمع کند تا سطح انجام عملکرد کلروفیل کمتر شود و از اتلاف انرژی جلوگیری نماید. در ضمن، شرایط بحرانی و تنش زا برای گیاه مانند کمبود آب و یا هوای سرد نیز میتوانند به جمع شدن برگهای گیاه شمعدانی منجر شوند.
شرایط نگهداری گل شمعدانی
با رعایت و فراهم نمودن شرایط زیر می توانید تا حدود زیادی از علت جمع شدن برگ گیاه شمعدانی خود جلوگیری نموده و یک گل شمعدانی شاداب و سرحال داشته باشید :
-
نور:
در کل گیاه شمعدانی به نور فراوان نیاز دارد، بنابراین بهتر است آن را در محلی قرار دهید که نور خورشید به آن به صورت مستقیم بتابد. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که در تابستان نور آفتاب برای گیاه شمعدانی بسیار شدید است و ممکن است به گیاه آسیب برساند. بنابراین بهتر است که گیاه شمعدانی را در محلی قرار دهید که در آن نور بطور غیر مستقیم به آن بتابد .
-
دما:
گیاه شمعدانی در دماهای گرم و مرطوب خوب رشد میکند، اما باید به این نکته توجه داشته باشید که دمای زیر 10 درجه سانتیگراد ممکن است برای گیاه شمعدانی آسیبزا باشد. همچنین در برابر دمای بالا نیز باید از گیاه محافظت نمود، بهترین دما که برای گیاه شمعدانی مناسب است و به عنوان یک میانگین می توان در نظر گرفت، دمایی در حدود 20-25 درجه سانتیگراد می باشد که در این دما گیاه سرحال بوده و بخوبی به رشد خود ادامه می دهد.
-
آبیاری:
گیاه شمعدانی رطوبت خاک را دوست دارد ولی بهتر است در اثر آبیاری زیاد خاک آن طوری خیس نباشد که تبدیل به گل شده و آب نتواند در زیر خاک جمع شود. بهتر است خاک گیاه شمعدانی را همیشه کمی خشک نگه دارید و هنگام آبیاری بعد از آنکه خاک خشک شده است آب بدهید.
-
خاک:
گیاه شمعدانی در خاکی با ویژگی های خاص خودش رشد و بازده بهتری دارد. بهترین خاک برای گیاه شمعدانی خاکی است که در آن خاک ماسهای همراه با مقادیر متوسطی از مواد آلی باشد تا گیاه شمعدانی سرحال بوده و گل دهی داشته باشد.
-
کوددهی:
گیاه شمعدانی نیز مانند سایر گیاهان به کود دهی و مواد تقویتی نیاز دارد تا بهترین رشد و گل دهی خود را داشته باشد. برای گیاه شمعدانی بهتر است از کودهای آلی استفاده کنید. همچنین بهتر است کوددهی بیشتر در فصل بهار و تابستان انجام گیرد.
علت خشک شدن برگ گیاه شمعدانی
علت خشک شدن سربرگ های گیاه شمعدانی می تواند به دلایل مختلفی باشد که در ادامه توضیح خواهیم داد. سپس شما با بررسی هر یک از آنها و مقایسه با شرایطی که گیاهتان دارد می توانید به بهبود وضع گیاهتان کمک نمائید:
- شوک شدن گیاه و وارد شدن استرس به آن در اثر تغییرات ناگهانی آب و هوا و یا جابجایی گیاه
- کاهش دفعات آبیاری گیاه شمعدانی و سیراب نشدن آن
- مبتلا شدن گیاه شمعدانی به بیماری های قارچی
- تابش بسیار شدید و بیش از حد آفتاب به برگ شمعدانی و سوختن و خشک شدن آن
- کمبود مواد مغذی گیاه شمعدانی و نیاز آن به کودهای تقویتی
- آبیاری بیش از حد گیاه شمعدانی که موجب پوسیدن ریشه گیاه و نابودی آن می شود.
نگهداری گل شمعدانی در آپارتمان
برای نگهداری گل شمعدانی در آپارتمان، یکی از شرایط مهمی که باید در نظر بگیرید نور گیر بودن فضایی است که گیاه شمعدانی را می خواهید در آن قرار دهید. زیرا همانطور که در توضیح شرایط نگهداری گیاه شمعدانی ذکر کردیم، این گل به تابش مستقیم آفتاب نیاز دارد تا بتواند به رشد خود ادامه دهد و یک گیاه سرحال باشد.
مورد بعدی که در نگهداری از گل شمعدانی در داخل آپارتمان باید به آن توجه کنید این است که این گل علاوه بر زیبایی و عطر خوبی که دارد سمی نیز می باشد. به همین دلیل گل شمعدانی باید دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار گیرد. از اثرات منفی بلع این گیاه مسمومیت، سوء هاضمه و استفراغ است.
اما یکی از محاسنی که حضور این گل زیبا در خانه دارد دفع حشرات موذی و سوسک ژاپنی است. به دلیل وجود نوعی ماده مخصوص در این گیاه سبب می شود تا جانوران موذی از آن محیط دوری کنند.
پرپشت شدن گل شمعدانی
در صورتی که شما بتوانید این سه فاکتور ضروری را برای گیاه شمعدانی فراهم کنید، گیاهی پرپشت و پرگل خواهید داشت، این شرایط عبارت اند از:
- دمای محیطی که گل شمعدانی در آن قرار دارد اگر بین 15 درجه تا 18 درجه سانتی گراد باشد تاثیر بسزایی در میزان گل دهی و پرپشت شدن گیاه خواهد گذاشت.
- گل شمعدانی یک گیاه پر آب است و رطوبت را دوست دارد اما قبل از آبیاری مجدد سطح خاک را از طرق یک سیخ چوبی بررسی نمایید در صورتی که حدود 3-4 سطح خاک خشک بود آبیاری مجدد را انجام دهید و اینگونه می توانید از پوسیده شدن ریشه گیاه جلوگیری نمایید.
- در آخر اصلی ترین و مهم ترین عامل در نگهداری گل شمعدان نور است. در صورتی که نور گیاه به خوبی تامین شود و روزانه حدود 8 ساعت در برابر تابش مستقیم آفتاب قرار گیرد گیاهی با برگ های سرحال و شاداب و پرگل خواهید داشت.