زاموفیلیا جز گیاهان آپارتمانی بسیار مقاوم و سازگار با نور کم است. اما گاهی ممکن است به دلیل شرایط نگهداری برخی برگ های آن زرد شود. به همین دلیل در ادامه به علت زرد شدن برگ زاموفیلیا و راهکارهای جلوگیری از پیشروی زرد شدن برگهای زاموفیلیا و شرایط نگهداری این گیاه صحبت می کنیم.
علت زرد شدن برگ زاموفیلیا
عمده ترین علت زرد شدن برگ زاموفیلیا می تواند آبیاری بیش اندازه به گیاه باشد. چرا که آبیاری بیش اندازه باعث ماندآبی و پوسیدگی ریشه خواهد شد.
البته علاوه بر آبیاری زیاد عوامل دیگر همچون آبیاری نامنظم یا آبیاری بسیار کم گیاه، نور نامناسب، دمای بالای محیط و همچنین کوددهی نامناسب و بسیار زیاد می تواند باعث زرد شدن برگهای زاموفیلیا شود.
در نتیجه هنگام مشاهده برگ های زرد سریعا شرایط نگهداری زاموفیلیا را بررسی کنید. بنابراین با بررسی عوامل گفته شده متوجه علت زرد شدن برگ های گیاه زاموفیلیا خواهید شد. در اکثر مواقع علت اصلی عدم آبیاری مناسب است که با رعایت برنامه منظم آبیاری به اندازه مناسب، مشکل زرد شدن برگ ها برطرف خواهد شد.
چرا آبیاری بیش از اندازه باعث پوسیدگی ریشه می شود؟
گیاه زاموفیلیا جز مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی هستند. به همین دلیل این گیاه در برابر خشکی مقاوم و سازگار است. در نتیجه نسبت به آبیاری بیش از اندازه واکنش نشان می دهد. آبیاری زیاد باعث می شود قارچ ها به ریشه گیاه هجوم ببرند و ریشه را پوسیده کنند.
گاه آبیاری به اندازه است اما مشکل در زهکشی نامناسب گلدان است که آب اضافی خارج نمی شود. بنابراین حتما هنگام آبیاری چک کنید که آب اضافی راهی برای خروج دارد یا خیر.
با توجه به موارد گفته شده آبیاری بیش از اندازه باعث پوسیدگی ریشه گیاه می شود و در نتیجه جذب آب و سایر مواد غذایی مورد نیاز گیاه توسط ریشه مختل خواهد شد. به همین دلیل علاوه بر زرد شدن برگ های زاموفیلیا، باعث ریزش برگ زاموفیلیا نیز خواهد شد.
اقدامات لازم پس از زرد شدن برگ زاموفیلیا
در اولین مرحله باید خاک گلدان را به دقت بررسی کنید. چنانچه خاک گلدان رطوبت بالایی دارد، گیاه را از گلدان خارج کرده تا بتوانید به طور واضح تری ریشه های گیاه را بررسی کنید.
ریشه های گیاه زاموفیلیا باید از ابتدا به رنگ سفید و سالم باشند. در صورتی در برخی قسمت های ریشه لکه های قهوه ای رنگ همراه با پوسیدگی ریشه را پیدا کردید به علت زرد شدن برگهای زاموفیلا پی بردید. در صورتی که سریعا اقدامات لازم را انجام دهید، احیا گیاه زاموفیلیا رخ خواهد دارد.
در مرحله سوم جهت احیا برگ زاموفیلیا، قسمت هایی از ریشه که دچار پوسیدگی شده اند را با قیچی باغبانی برش دهید. البته دقت کنید که حتما قبل از هرس قسمت پوسیده قیچی خود را کاملا ضدعفونی نمایید.
سپس بعد از هرس قسمت های پوسیده، نوبت به تعویض خاک گلدان می رسد. بهتر است خاک تازه را به گلدان اضافه کنید تا آلودگی ها منتقل نشوند. همچنین دقت کنید در این هنگام که سوراخ گلدان جهت تخلیه آب اضافی وجود داشته باشد، در غیر این صورت اقدام به سوراخ کردن کف گلدان نمایید.
سپس هنگام آبیاری، سعی کنید هیچگاه خاک را غرقاب نکنید. از سوی دیگر هنگامی اقدام به آبیاری نمایید که تا عمق 10 الی 15 سانتی متری خاک خشک باشد.
نور مورد نیاز زاموفیلیا
گیاه زاموفیلیا به نور زیاد نیازی ندارد. این گیاه می تواند نور کم را تحمل کند اما نسبت به نور مستقیم خورشید حساس است. اگر گیاه زاموفیلیا را در قسمتی از خانه قرار داده اید که در معرض مستقیم نور خورشید است به مرور زمان برگ های آن شروع به زرد شدن می کند. علاوه بر این برگ ها دچار سوختگی و لبه های آن قهوه ای رنگ می شود.
در صورت این موارد باید فورا گیاه را به محل کم نورتری انتقال دهید. چرا که تابش نور آفتاب مستقیم بیش از 4 ساعت برای گیاه زاموفیلیا بسیار مضر است.
کوددهی غیراصولی گیاه زاموفیلیا
یکی دیگر از علت های زرد شدن برگ زاموفیلیا کوددهی زیاد و یا کم باشد. برای جلوگیری از تجمع کود در خاک گیاه بهتر است به صورت ماهانه یک بار از کود مایع گیاه طبق دستور استفاده نمایید.
در صورت اطمینان از تجمع کود زیاد در گیاه، می توانید گل زاموفیلیا همراه با خاک از گلدان خارج نمایید و اقدام به شستشو خاک گیاه کنید. به این ترتیب نمک مازاد از خاک خارج می شود. بنابراین این مساله خیلی اهمیت دارد که در سریعا علت را شناسایی کرده و فورا در صدد رفع آن بربیاییم.
عوامل رشد زاموفیلیا
نور مورد نیاز زاموفیلیا: گیاه زاموفیلیا به نور کم مقاوم است اما ایده آل ترین نور برای رشد گیاه نور کامل اما غیرمستقیم خورشید است.
آبیاری زاموفیلیا: تقریبا حدودا دو بند انگشت خود را در خاک فرو ببرید. چنانچه خاک خشک بود آنگاه اقدام به آبیاری نمایید. این مساله نشان می دهد که گیاه حدود 90 درصد آب گلدانش را ازدست داده و نیاز به آبیاری دارد.
دمای مورد نیاز زاموفیلیا: ایده آل ترین دما برای زاموفیلیا دمای بین 21 الی 27 درجه سانتی گراد است. زاموفیلیا نسبت به گرما بسیار مقاوم است. اما این گیاه نسبت به سرما حساس است. پس برای رشد بهتر و جلوگیری از شوک شدن گیاه در زمستان آن را کنار پنجره قرار ندهید.
آفات زاموفیلیا
با اینکه زاموفیلیا یک گیاه سمی است و بسیاری از آفات از این گیاه دوری می کنند، با این حال ممکن است دچار آفت شود. به عنوان مثال شته و کنه عنکبوتی از جمله آفت هایی هستند که به زاموفیلیا حمله می کنند.
کنه عنکبوتی: این کنه بیشتر در فصل زمستان که وسایل گرمایشی باعث خشک شدن محیط می شود مشاهده می گردد. در واقع وجود تارهای عنکبوت در زیر برگ نشان می دهد که گیاه دچار آفت کنه عنکبوت شده است. برای رفع این مشکل باید از سم کنه کش استفاده نمایید.
شته: شته موجودات بسیار ریز و کوچکی هستند که همین امر هم باعث می شود تا مدت ها متوجه شته نشویم. بعد از اینکه شته بر روی برگ های زاموفیلیا مشاهده کردید می توانید با کمک محلول صابونی گیاه را اسپری نمایید.